Berlin - Kulturni centar Nemačke

Berlin grad kulture, muzeja, galerija, fudbala, piva i uvek dobrog provoda.

mojaputovanja.com Nemačka Berlin

Berlin je najveći i glavni grad Nemačke sa 3.4 miliona stanovnika. Drugi evropski grad po veličini posle Londona. Jedna od 16 nemačkih država i sa svih strana je okružen državom Brandenburg. Samo u prošloj godini, Berlin je posetilo rekordnih osam miliona turista. Sedamdesetih i osamdesetih godina bio je centar kulturne avangarde Evrope i sveta, a taj duh se oseti i dan danas. Od trgovačkog centra u 13. veku do moćnog evropskog grada 21. veka, Berlin je prošao turbulentni period razvoja, obeležen velikim kulturnim i istorijskim dogadjanjima koja su ga definisala kao dinamičan i kreativan grad, pravo srce moderne Nemačke.

Istočni deo Berlina je za mnoge turistički najzanimljiviji, posebno memorijalna East Side Gallery – oko kilometar dug ostatak berlinskog zida, oslikan sa 106 slika različitih svetskih umetnika .Tu je i nezaobilazan Aleksanderplatz, bogati muzeji, raskošna pozorišta i operske kuće, moderni restorani i brojni pabovi, barovi, uvek pune diskoteke koji čine Berlin neodoljivom metropolom.

Ne propustite tradicionalnu novogodišnju trku „Penkejk ran kurs“, od koje Berlinci ne odustaju ni kada se temperatura spusti ispod nule. Odeveni u kostime klovnova i musketara, paradiraju ulicama Berlina i vesele se uz ogromnu buku, što po njihovom verovanju rasteruje zle sile.

Top 5

Brandenburška kapija – trijumfalna kapija, simbol Berlina
Berlinski televizijski toranj – Fernzeturm – vrlo poznati berlinski orijentir, sagradjen 1969. godine. Unutar tornja su dva lifta koja dopremaju posetioce na platformu za gotovo 40 sekundi.
Spomen crkva cara Vilhelma – se nalazi u Berlinu na Kurfirštendamu. Sagradjena je izmedju 1891. i 1895.godine. Crkva je poznata pod imenom „karmin i pufna“.
Berlinski zid – najpoznatiji deo Istočnonemačkog pograničnog sistema i simbol Hladnog rata. Njegov pad je bio prvi korak ka ujedinjenju Nemačke.
Aleksanderplac – veliki trg i saobraćajni čvor u centru grada.

MojDucan
Posebno izdvajamo