Antalija - Pravi biser Mediterana

Antalija je najstarija i najrazvijenija turistička oblast Turske. Savršen šoping i dobrar noćni provod.

mojaputovanja.com_turska_antalija_plaža_leto 2010

Atraktivan grad sa bulevarima, palmama i velikom lukom. Grad Antalija može se podeliti u dva dela: jedan moderan, u mnogome podseća na evropski grad sa širokim bulevarima, modernim zdanjima, luksuznim prodavnicama, a drugi koji još uvek živi u nekom prošlom vremenu, to je deo oko stare luke. Osnovan još u II veku p.n.e. ima mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika. U okolini Antalije se nalaze mnoga arheološka nalazišta iz antičkog vremena: Side, Perge, Syllion. Poput drugih turskih gradova, Antalija datira još iz grčkog i rimskog perioda. Mesto gde se nalazi tvrdjava Kale najlepši je deo ovog grada.

Nalazi se na krajnjem jugu, zapadnog dela Turske, na predivnim obalama Sredozemnog mora. Bogato istorijsko i kulturno nasledje Rimljana, Vizantije i Seldžuka, sa peščanim plažama i toplim, čistim morem, čini ovaj atraktivni grad prestonicom turskog turizma. Sezona kupanja ovde traje osam meseci, a na brojnim plažama se prostire mnoštvo hotela. U samoj okolini Antalije postoji dosta zanimljivih mesta koje treba posetiti a neka od njih su drevna mesta poput Aspendos, Perge, Phaselis, Manavgat, Side i Termessos, svi na udaljenosti 50 km od grada. Kupovina u Antaliji može biti prilično uzbudljiva. U ponudi su razni suveniri, bombone i slatkiši, stari nakit, zlatni nakit, ćilimi, stvari od kože, platna i vune.

Centar Antalije čine stenoviti i palmama oivičeni bulevari, dok ga prati stari grad sa uskim krivudavim uličicama u kome se stare drvene kućice naslanjaju na betonske zidine srednjevekovne tvrdjave. Grandiozna i često snežna planina Taurus prostire se iznad samog grada i ostavlja neponovljiv utisak. Antalija je milionski grad i jedna od najvećih luka Mediterana, što je ujedno čini i savršenim šoping centrom i mestom dobrog noćnog provoda.

MojDucan
Posebno izdvajamo