Malta - Ostrvo istorije i malteških vitezova

Idealna destinacija za letovanje. Ostrvo istorije i malteških vitezova

mojaputovanja.com_malta_leto 2010

Malteški arhipelag predstavlja miks Mediterana, zbog uticaja Afrike, običaja i jezika Arapa, Sicilijanske kuhinje, bogate istorije i kulture na tako malom prostoru.Maltu čine ostrva Malta, Gozo, Comino (naseljena), Comonotto, Filfla, i St. Paul (nenaseljena). Glavni grad je Valeta, koji je dobio ime po najharizmatičnijem vitezu reda Sv. Jovana. Malta se nalazi u Sredozemnom moru, južno od Sicilije (93km), a severno od Afrike (290km). Vekovima su malteškim ostrvima krstarile brojne civilizacije.

Ostrvo bogate istorije, arhitekture, kulture, festivala, crkava, zamkova. Naziv ostrva potiče od feničanske reči "malek" (sklonište). Malta je najveće od tri ostrva koja ulaze u sastav malteškog arhipelaga i Republike Malte. Nalazi se u središtu Sredozemnog mora, južno od Italije, severno od Libije. Površina ostrva iznosi 246 km², najveći grad na ostrvu je Qormi, a na ostrvu je smešten i glavni grad Valletta. Službeni jezik na ostrvu je engleski, dok malteški predstavlja interesantnu mešavinu arapskog, engleskog i italijanskog.

Kada dodjete na Maltu, prvo što ćete primetiti su kuće sagradjene od krečnjaka koji predstavlja jedini gradjevinski materijal, a može se reći i zaštitni znak tog ostrva. Malteški kamen na suncu menja svoju boju iz bele u bledo žutu i otvrdne, ali je takav najlakši za održavanje. 

Iako na Malti nema mnogo peščanih plaža, vešti i vredni Maltežani obradili su i doterali kamenite plaže, tako da one deluju pomalo nestvarno, ali svakako čarobno. Čisto more, plavo nebo bez ijednog oblačka i prijatan vetrić - tri su odlike ovog ostrva iz snova.

Top 5

Ostrvo Gozo - Zeleno ostrvo na kojem se nalazi najstariji neolitski hram na svetu.
Valeta - jedna od najvećih tvrdjava na svetu čije zidine dostižu visinu od 50 metara, imala je osam palata u kojima su živeli vitezovi.
Crkva Sv.Marije - U kojoj se čuva kopija neeksplodirane bombe iz 2. Svetskog rata.
Katedrala Sv.Jovana - Praznik za sva čula. Bogatstvo ukrasa, boja, spomenika.
Probajte "pastizzi" - čuveni malteški cheesecake.

MojDucan I love Serbia
Posebno izdvajamo