Solun - Ravena istoka

Grad stvoren za šoping, obilazak muzeja i iznenadjujuće dobar provod.Solun (Tesaloniki) je najznačajnija luka Balkana i drugi po veličini grad u Grčkoj, posle Atine. Osnovan je 315. godine p.n.e., a ime je dobio po polusestri Aleksandra Velikog, lepoj makedonskoj princezi Thessaloniki.
Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih trgova i parkova, grad je Vas vraća u prošlost svojom arhitekturom i znamenitostima, posebno starorimskim i vizantijskim nasledjem. Svrstava se u najstarije gradove Evrope. Po lepoti mozaika i fresaka u brojnim crkvama i bazilikama, zovu ga Ravenom istoka.

Solun je danas živ i moderan grad, krase ga uredjene ulice, parkovi, trgovi, muzeji, pozorišta, galerije, ali i kafići, restorani i taverne, a istovremeno stvara utisak kulturno istorijskog centra i ambijenta nekih davno prošlih vremena. Grad Solun zrači životom na svakom koraku, zahvaljujući njegovim stanovnicima koji su uvek vedri, dinamični i nasmejani.
Solun je grad na obali mora što pruža mogućnost dugih i romantičnih šetnji svim zaljubljenicima prirode i morskog ambijenta.

Top 5

Bela Kula – najpoznatiji simbol grada, je originalno izgradjena kao deo gradskih zidina.
Gradski Arheološki muzej – se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se na šetalištu pored mora.
Aristotelov trg – najvažniji gradski trg.
Crkva Sv. Dimitrija – najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada.
Gornji grad – sa sačuvanim drvenim kućama iz Otomanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskog razdoblja.

MojDucan I love Serbia
Posebno izdvajamo